In dit artikel wil ik ingaan op de noodzaak van digi-diversiteit. Digi-diversiteit om onze digitale structuren te versterken zodat we niet overspoeld gaan worden door ongewenste bestiering door software systemen. Robbotisering en kunstmatige intelligentie nemen hun opmars en maken ons bang.

Gedigitaliseerde werkplek van de toekomst 

Je werkplek in de toekomst plaatsen is denken vanuit de gedachte dat je kantoorbaan nog bestaat. De typekamer is inmiddels niet meer, een secretaresse die je agenda beheerd als directeur is er niet meer. Structuren komen uit systemen. Is groei je doel? Dan is een businessplan template te downloaden waarin je je product kan invullen. Een systeem waarbinnen je kan spelen met marge en financiële modellen. Zit je in het sociale domein, dan is daar ook een template voor die privacy en gezondheid borgt. Neemt de computer dan ons leven over? Kunstmatige intelligentie (AI) gaat zeker ons zijn beïnvloeden, makkelijker maken. Zijn wij dan nog wel in control? We eten nu ook wat we in de winkel kunnen kopen. Dus op welk niveau wil je invloed blijven uitoefenen. 

Samenwerken om dingen te bereiken, dwars door maatschappelijke, intellectuele en sociale lagen heen. Digitalisering ondersteund en ‘vertaalt’ de verbindingen zodat iedereen aan kan sluiten. De data kan voor wederkerigheid zorgen omdat de data-leverancier, data-gebruiker en de data-annalist hun eigen rol krijgen in het proces. Samen kijk je naar dezelfde data (single point of truth) maar wel vanuit je eigen paradigma. Middelmanagement kan vervallen door digitalisering van instructie en controle, systeemfouten in de organisatie worden opgespoord en zichtbaar gemaakt door AI. De goede professional blijft onderdeel van het proces, er is meer plaats voor specialisten doordat de sociale aspecten door digitalisering worden gestroomlijnd. De customer journey is in een proces vastgelegd. 

Onze visie is dat we digitalisering moeten omarmen in deze tijd. De tijd waarin de globale softwaresystemen nog niet de grip op ons hebben waar we zo bang voor zijn. Willen we voorkomen dat AI van de multinationals ons gaan regeren, dan zullen we diversiteit moeten toepassen. Nederlandse bedrijven en instellingen zullen hierin een belangrijke rol moeten spelen, als hun producten en diensten gedigitaliseerd zijn kunnen we een evenwichtige digi-structuur maken die we in onze cultuur kunnen inbedden.  

Je digitale werkplek kan dan een ecosysteem zijn van digi-diversiteit. Connected & In-Control!