Als groen een groentje blijft
Chief Sustainability Officer (CSO)
Traditionele bedrijven hebben al lang nagedacht over het verduurzamen van hun bedrijf. De beoordeling vind dan plaats op basis van het daadwerkelijke extere behoefte aan ‘groen’, financiering organiseren en een duurzame digitale bedrijfsvoering. Als we dit nu eens omdraaien… dan word digitaal duurzaam werken vervangen door duurzaamheid digitaal te maken.
Digitalsering verdient een rol in jullie duurzaamheid
Wat is jullie groenbelofte? En hoe kan je organisatie dat omarmen? En wat zijn de consequenties op basis van de drie kenmerken; economisch, milieutechnisch en sociaal gebied? De grote meerderheid wil graag duurzaam, maar is niet direct bereid om daarvoor te betalen.
Willen we digitalisering als tool voor duurzaamheid een kans geven dan moeten we in het hele bedrijf hier duidelijkheid over geven. Iedereen moet kunnen uitleggen wat digitalisering voor hem kan doen om een duurzamer product en/of dienst te gaan leveren.
Dus de grote verandervisie dat we digitalisering omarmen krijgt betekenis met een vertaling naar een ieder zijn rol. Welk gedrag hoort er wel bij en welk gedrag niet. Overtypen van gegevens van een blaadje in een systeem is niet meer de bedoeling, printen mag nog wel maar liever niet. Op een knop drukken om de volgende fase van het proces te starten wel.
Niet snappen is niet aan de orde.
Iedereen begrijpt dat als we goed willen samenwerken we ‘de boel niet over de schutting gooien’. Je toevoeging in de waardeketen onderbouwen met de juiste input van data en dan doorzetten naar de volgende processtap geeft daar dan ook weer voldoende aanknopingspunten om verder te gaan. We besparen daarmee tijd, voorkomen fouten en kunnen later deze data ook weer laten gebruiken door onze klanten. Klanten die je product en dienst gaan gebruiken om met zo min mogelijk verspilling hun waarde creatie te gaan uitvoeren.
Goed onderhoud zorgt voor een verbeterde levensduur, minder verspilling van energie en gebruikersgemak. Een makkelijk voorbeeld is; Controleer regelmatig de bandenspanning. Zeker bij je fiets wil je op harde banden fietsen, er is een 1:1 koppeling tussen je eigen inspanning en de bandenspanning. Als jezelf niet de motor bent kan je snel laks zijn, een beetje meer elektriciteit zie je niet op je meter. Maar het is wel wat uiteindelijk op de rekening komt, financieel maar ook op je duurzaamheidsmeter. Wat is jou groenbelofte? of ben je nog een groentje wat duurzaamheid betreft?
Data verzamelen kan je leren.
Of je nog een groentje bent of dat je al veel doet aan duurzaamheid, digitaliseren kan je leren. Als je een duidelijk doel hebt om data te verzamelen kan je dit veel makkelijker doen. Jij verzameld al veel informatie tijdens je werk. Als je dit in de keten weer kan delen kan je data hergebruikt worden. De volgende persoon in de keten heeft waarschijnlijk een andere manier van presentatie nodig om er op een goede manier mee aan de gang te kunnen. Als hij/zij er wat mee gaat doen word het voor jou ook leuk om de data in te voeren.